Pentru responsabilii marinei ruse, euforia traita in momentul salvarii echipajului minisubmarinului "Priz" a fost de scurta durata, iar lunga perioada a nenumaratelor intrebari jenante abia a inceput.
Atat circumstantele blocarii submersibilului in adancuri, cat si recuperarea propriu-zisa a batiscafului sunt etape complet lipsite de glorie pentru fortele navale rusesti.
Dupa tragedia submarinului nuclear "Kursk", autoritatile rusesti nu au reusit nici de aceasta data sa recastige increderea pierduta acum cinci ani, oferind lumii intregi acelasi "cocktail" de semiadevaruri, falsuri, omiteri etc.
Astfel, inofensiva plasa pescareasca data acum cateva zile drept "principal vinovat" s-a dovedit intre timp a fi componenta a unui sistem sonar ultrasecret, cantitatea de oxigen ce trebuia sa ajunga pentru cinci zile era, in realitate, pe terminate, iar costumele termoizolante ale echipajului erau atat de eficiente incat marinarii au ajuns cu totii raciti complet la suprafata.
Din drama batiscafului expertii militari din intreaga lume au putut deduce, pe de o parte, gradul redus de pregatire a marinei rusesti, din moment ce echipajul a fost atat de neindemanatic, incurcandu-se in cablurile unui sonar, iar, pe de alta parte, mai ales lipsa dotarii tehnice a flotei rusesti.
Presa internationala atrage atentia si asupra unei alte imense greseli a flotei Pacificului, care - in traditionalul stil rusesc - a incercat eliberarea batiscafului prin forta, adica sa traga submarinul cu sonar, cabluri, ancore si tot calabalacul in ape mai putin adanci, inainte ca americanii si britanicii sa ajunga la fata locului.
Mai mult, amiralul Victor Fiodorov ar fi propus chiar eliberarea submersibilului prin dinamitare! Intre timp, seful flotei rusesti, amiralul Vladimir Kuroiedov, s-a dat, precum "Priz", "la fund".