Ioan Judea si Elod Kincses, sau un fost ofiter de cariera si un avocat respectat. Iata doua dintre personajele scoase in fata de tumultul evenimentelor din 19-20 martie 1990. Vesnic de pe pozitii diametral opuse, cei doi staruie in continuare pe valabilitatea propriei lui variante.
„Din punct de vedere violent, maghiarii si-au dat seama ca au gresit”, spune Judea. „Eu am facut totul pentru evitarea conflictului, dar intre victima si agresor nu se poate pune niciodata semnul egalitatii”, replica Kincses.
Ideologul romanilor
Ioan Judea: „Am reactivat structurile de informatii”
„Eram ofiter activ cand a venit Revolutia. Pe 26 decembrie 1989 am fost cel care a repus in drepturi politia, structurile de informatii din municipiu”.
O umbra de mandrie in glas, un ton sobru, pozitie fixa pe scaun, apasare militareasca pe fiecare cuvant rostit. Este colonelul (r) Ioan Judea, ajuns acum la o varsta venerabila. Persane, bibelouri, dar si rafturi intregi de carti cu iz patriotic populeaza incaperea in care fostul ofiter din cadrul Diviziei VI - Tancuri se lasa intervievat de „Evenimentul zilei”.
„Iliescu a stiut tot”
„Imediat dupa Revolutie am devenit si presedinte al FSN, filiala Targu-Mures. Eram deci informat precis in fiecare dimineata. Asa m-au prins si evenimentele din martie '90 in care am fost implicat din toate punctele de vedere”.
Este dezamagit de Ion Iliescu, despre care spune ca „avea toate informatiile ca totul a fost pregatit de iredentismul maghiar. Dar in zadar. Daca lua masurile care se impuneau, sigur nu ar mai fi avut loc evenimentele din septembrie (n.r. - 1990) cu minerii, ca ii intarcau pe astia care voiau drepturi asa, aiurea”.
A existat un scenariu
Ultimii 15 ani l-au convins pe fostul ofiter de tancuri de un lucru: „A fost un scenariu prin ca