"Este posibil ca in cateva zile sa vedem cursul euro coborand la 3,35 lei", declara un dealer bancar. Un astfel de nivel a mai fost atins de moneda unica in noiembrie 2002. Fata de sfarsitul anului trecut, euro a scazut cu 15,5% iar dolarul cu aproape 5%.
Evolutia apreciativa a leului este o consecinta directa a noii politici a BNR de tintire a inflatiei, care se doreste sa se mentina in jurul valorii de 7,5%. Ieri, cursul de schimb a coborat de la 3,4508 la 3,4306 lei. Evolutia cotatiilor din piata nu a fost agitata, ele coborand de la 3,4370 – 3,4420 la deschidere si 3,4250 – 3,4280 lei, in partea a doua zilei. Dealerii au fost circumspecti dupa interventia de vinerea trecuta a BNR dar si fata de declaratiile care au abundat in presa. La randul sau, dolarul a coborat de la 2,7904 la 2,7702 lei, cea mai scazuta valoare a ultimelor cinci luni. Pe langa impulsul dat de cursul leu/euro, dolarul a "beneficiat" de evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Aici, euro a continuat sa se mentina in apropierea pragului de 1,24 dolari, cotatiile fluctuand intre 1,2316 si 1,2388 dolari.
Moneda americana continua sa se afle sub presiune, in ciuda datelor economice pozitive venite de peste Ocean. In urma cu doar cateva luni cresterea numarului de locuri de munca din SUA ar fi entuziasmat investitorii iar majorarea dobanzilor de catre Rezerva Federala ar fi apreciat imediat dolarul. Acum, investitorii incep sa isi readuca aminte de uriasele deficite americane, anticipandu-se o crestere a celui bugetar din iunie la 58 miliarde dolari. Pe de alta parte, o apreciere prea rapida a dolarului ar avea efecte negative asupra cresterii economiei americane, eveniment care nu este dorit de administratia de la Casa Alba. Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei a continuat sa se mentina peste nivelul de 435 dolari.
"Este posibil ca in cateva zile sa v