Operatorii economici care deruleaza operatiuni de import-export cu produse agricole pe baza unui certificat de import sau export vor fi obligati sa puna la dispozitia autoritatii competente o suma de bani sub forma de depozit in numerar sau scrisoare de garantie bancara ca asigurare a indeplinirii obligatiei asumate.
Introducerea acestui sistem de garantii urmareste ca, in cazul neexecutarii sau al executarii partiale a importului sau exportului unui produs, garantia depusa anterior sa fie executata total sau partial, fondurile astfel rezultate fiind preluate la bugetul de stat.
Romania s-a angajat sa introduca treptat - si de o maniera simplificata - sistemul de certificare de import si export pentru produsele agricole, precum si sistemul garantiilor de import si export pentru produsele agricole.
Acest mecanism urmareste ca derularea operatiunilor comerciale sa se faca in conditii sporite de siguranta si disciplina financiara a operatorilor economici.
Sistemul garantiilor este introdus pe piata printr-un proiect de lege initiat de Cabinetul Tariceanu.
Proiectul a fost deja amendat de senatori, in sensul ca autoritatea competenta sa fie indreptatita sa refuze acceptarea sau sa solicite inlocuirea oricarei garantii, care nu asigura acoperirea obligatiilor pentru o perioada suficienta de timp.
Comisia pentru agricultura a senatorilor a mai stabilit ca garantul trebuie sa aiba sediul in Romania si sa fie agreat de Ministerul Finantelor. Lista bancilor agreate se stabileste prin ordin al ministrului Finantelor, la propunerea Bancii Nationale a Romaniei.
Senatorii au mai stabilit si termenul de restituire a garantiei depuse. Astfel, garantia se restituie in maximum 30 de zile de la data prezentarii documentelor care atesta indeplinirea exportului sau exportului.
Prin instituirea s