Primariile oraselor mici si mijlocii se afla la limita supravietuirii. Pentru a nu-si sacrifica banii, statul lasa primarii sa se descurce cu bugete mici. Edilii primariilor din judetul Hunedoara se plang din ce in ce mai mult de bugetele infime pe care le primesc de la stat.
Efectele calamitatilor naturale se vad nu numai in distrugerile provocate la tot pasul, ci si in gaurile lasate in bugetele primariilor. Investitiile prioritare sunt lasate uneori balta din cauza ca sumele alocate sunt tot mai reduse.
Bugetul unei primarii, in acest moment, este alcatuit pe baza veniturilor proprii pe care le poate realiza si pe baza sumelor pe care le poate disponibiliza statul, numite bugete de echilibare.
"Inca nu murim, ne descurcam, dar nu putem face investitii care sa cuprinda toate nevoile", spune primarul din Baru, Daniel Raducanu.
Foarte putine primarii din judetul Hunedoara se pot lauda cu bugete mari si indestulatoare. Singurele comune care isi permit sa faca cheltuieli mari sunt Soimusul si Vetelul. Asta pentru ca impozitele pe salariile muncitorilor de la Termocentrala Mintia revine administratiei publice locale din Vetel, iar cele de la fabrica de ciment Casial, Soimusului. "Ne descurcam din venituri proprii.
De la stat primim sume pentru ajutorul social, pentru persoanele cu handicap, in jur de trei miliarde de lei. Nu ne-am putea descurca numai cu banii de la stat", spune Maria Goia, contabila Primariei Soimus.
La Brad, doar 25 la suta din bugetul primariei reprezinta veniturile proprii. Salariile celor din invatamant sunt platite de stat, din cote defalcate din TVA si pana in prezent sunt asigurate, dupa cum spune viceprimarul Aurel Circo. Pentru asistenta sociala, Primaria Brad nu ar putea asigura sume fara ajutorul primit de