Cunostintele celor mai multi romani despre Manuc se limiteaza la celebrul han din vechiul Bucuresti care-i poarta numele. Expozitia inaugurata ieri la Palatul Sutu ne ajuta sa aflam, prin imagini si obiecte de epoca, cine a fost cu adevarat Manuc Bei.
Amanunte despre Manuc aflam chiar din titlul expozitiei: „Manuc Bei, negustor si diplomat“, manifestare ce isi propune sa aduca o noua contributie la prezentarea uneia dintre cele mai interesante si originale personalitati din trecutul nostru istoric.
Ionel Ionita, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, (MMB) ne-a spus ca „Manuc a fost o personalitate complexa si controversata, un personaj de roman de capa si spada“.
Viata si activitatea economica, politica si diplomatica a lui Manuc sunt strans legate de istoria Tarii Romanesti din primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Cei trei „muschetari“ muzeografi de la MMB, Ionel Ionita, Elena Marcu si Maria Grigoruta, au descoperit in Colectia de documente a muzeului, inedite documente originale: scrisori, rapoarte, note autografe, ciorne ale acestora sau copii realizate de secretarii lui Manuc sau de el insusi.
Sistematizarea fondului documentar a avut la baza insemnarile rezumative referitoare la continutul acestora, realizate de profesorul H.Dj. Siruni.
Cu prilejul acestei expozitii, a vorbit despre Manuc si Ambasadorul Republicii Armenia la Bucuresti: „Manuc a fost o personalitate insemnata, unul dintre cei mai educati oameni din perioada respectiva.
Activitatea sa nu se limita doar la orasul sau natal, Rusciuk, sau la Bucuresti. Contributia lui Manuc Bei este deosebit de ampla in contextul geo-politic al tarilor dimprejur.
Calitatea sa diplomatica s-a manifestat indeosebi in perioada razboiului otomano-rus. A oferit o adevarata lectie de diplomatie. De origine armeana, si tr