Din evaluarile Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) a rezultat ca, in prima jumatate a acestui an, exportul de vinuri a adus in tara aproximativ zece milioane de euro, cu 8,1 la suta mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Principalele destinatii ale vinului romanesc, aproximativ 57 la suta din cantitatea exportata (respectiv 70 la suta din valoarea exporturilor), s-au indreptat catre tari din Uniunea Europeana, exportul fiind incurajat prin faptul ca pentru un contingent de 345.000 hectolitri nu se percep taxe vamale la importul de vin romanesc in Uniunea Europeana.
Principalele piete europene raman Germania, unde exporturile de vin au atins 4,43 milioane euro, si Marea Britanie - 8,7 milioane euro.
O alta piata importanta, sub aspectul volumelor exportate (35,3 la suta din totalul exporturilor) este Republica Moldova, cu care Romania a incheiat un Acord de comert liber, in baza caruia nu se percep taxe vamale. In fapt, Moldova reprezinta doar o tara de tranzit pentru vinurile romanesti care, importate in vrac si apoi imbuteliate, se regasesc ca vinuri moldovenesti pe piata Rusiei. Se remarca, de asemenea, o crestere cu 56 la suta a exporturilor catre Statele Unite.
Totusi, vinul ocupa locul sase in cadrul produselor agroalimentare exportate, dupa animale vii, porumb, floarea-soarelui, orz si nuci. Aceasta situatie este explicata de reprezentantii PNVV prin faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut, ca urmare atat a evolutiei cursului valutar, care le-a creat dificultati inca de la inceputul anului, dar si prin sprijinul redus pe care statul l-a acordat in vederea promovarii exporturilor.
MAPDR a acordat anul trecut o prima de export de numai 4.500 lei pe litru, pentru numai patru luni, deoarece ordinul privind acordarea primei la exportul de vinuri a fost publicat in Monitorul Oficial cu