Nevoia de Internet la viteze si performante tot mai mari a utilizatorului roman il determina sa nu mai fie multumit de traditionala conexiune dial-up (prin linia telefonica). In ultimii ani, s-au dezvoltat si au patruns pe piata noi tehnologii care ofera conexiuni tot mai performante.
Acestea sunt fie conexiunile prin cablu (coaxial sau optic), fie cele fara fir oferite de operatorii de telefonie mobila. O alta tehnologie este cea numita pe scurt ADSL.
Desi pe plan mondial are o raspandire mai mare in randurile utilizatorilor de Internet decat cea prin cablu, in Romania e abia la inceput.
Deocamdata cu costuri mari, care nu o fac inca o alternativa reala pentru alte tipuri de conexiuni la Internet, desi ofera avantaje suplimentare in raport cu acestea.
Tehnologia ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) a aparut in lume acum cinci ani, ca o alternativa pentru conexiunile Internet clasice (dial-up), dar si pentru cele prin fibra optica (cablu).
Spre deosebire de o conexiune prin cablu, conexiunea ADSL nu imparte transmiterea datelor cu alti abonati, precum in cazul cablului, ceea ce-i confera un grad sporit de securitate.
Dezavantajul sistemului este acela ca viteza de transfer, ca si posibilitatile de conectare, depind de parametrii liniei de cupru (rezistenta, atenuare) si de lungimea acesteia.
Rata de crestere a xDSL (sistemul din care face parte si tehnologia ADSL) este, la nivel mondial de aproximativ 120%, mai mare decat al telefoniei mobile. Daca situatia se va mentine im acelasi ritm, pana in anul 2010, xDSL va fi tehnologia dominanta pentru asigurarea accesului de banda larga la Internet.
La noi in tara, dezvoltarea xDSL-ului a ramas cam in urma. Doar 0,42% din totalul conexiunilor Internet de anul trecut s-au realizat prin aceasta tehnologie.
Presedintele