In primele luni ale anului, numarul romanilor care s-au angajat a fost de trei ori mai mic decit al celor care au fost dati afara. Peste 80.000 de romani au incheiat, in primele trei luni ale anului, contracte de munca, in timp ce aproape 250.000 au intrat in somaj.
In Capitala si in vest piata muncii este cea mai dezvoltata.
Din ce in ce mai putini romani gasesc un loc de munca pe piata romaneasca, in conditiile in care numarul angajatorilor a scazut si el cu aproape 55.000, din decembrie 2004 pina in martie 2005, dupa cum reiese din statisticile Ministerului Muncii.
Puterea economica imparte Romania
Bucurestiul si zona de vest a tarii au inregistrat cel mai mare numar de contracte de munca active.
Din totalul de aproape 5.500.000 de contracte incheiate in total pina in luna martie a anului 2005, in Bucuresti sint aproape doua milioane, urmat de judetele Timis si Prahova, cu peste 215.000 si respectiv 205.000 de angajati.
Judetele cu cei mai putini angajati sint Giurgiu, cu aproape 29.000 de contracte active, Salaj, cu aproape 33.000, si Calarasi, cu peste 30.000.
Explicatia pentru aceasta dinamica a pietei fortei de munca pe teritoriul Romaniei este data de puterea economica ce caracterizeaza zonele cum ar fi Transilvania sau Capitala.
„Bucurestiul si vestul tarii sint zonele cu somajul cel mai mic. Aici exista mai multe oportunitati si sint zone net superioare restului tarii“, a spus presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Pirvan.
Cit despre rata somajului, daca in Bucuresti este de 2.6%, in judetul Hunedoara s-a atins pragul de aproape 11%. Judetele cu cea mai mica rata a somajului sint Timis si Bihor, insa in sudul tarii exista judete ca Galati, Teleorman, Calarasi cu o rata ce atinge 9-10%.
„Acestea sint judetele afectate