Cum cumperi de la Stat si revinzi Statului acelasi "produs" de patru ori mai scump? Din cauza gradului de dificultate al acestei operatiuni, va propunem sa-l intrebati pe cel care a gasit raspunsul: Viorel Zoicas, controversatul om de afaceri nominalizat in topul celor mai bogati 300 de romani.
Noi va vom dezvalui doar marca "aspiratorului" folosit de Zoicas: SC CONROM SA. Si o poveste cu o cladire care a fost vanduta pe bucati aceluiasi cumparator. Un cumparator fraier, numai bun de tepuit: Statul roman.
Dupa momentul decembrie "89, controversatul om de afaceri Viorel Zoicas a castigat la "loteria constructiilor" o sumedenie de imobile si terenuri care aveau sa-i aduca o avere impresionanta, cifrata astazi la peste 5 milioane de dolari (la vedere).
Multe dintre acestea au fost achizitionate prin tactica sugativarii de actiuni la sume derizorii, cauzate de oferta generoasa venita in urma "Cuponiadei".
In principal, au fost vanate actiunile fostelor mari intreprinderi socialiste care beneficiau de baze si dotari impresionante, actiuni aflate in posesia unor muncitori mai putin "vizionari" la disponibilitatile economiei de piata.
Pentru acest deziderat, Zoicas si-a reunit fortele cu alti doi satmareni: Ioan Vasile Tamasan (ex-director al fostei societati socialiste Unio Satu Mare) si Ioan Craciun.
Miliardarul datornic
Trioul Zoicas-Tamasan-Craciun, "deghizat" in SC CONROM SA, a acaparat nu numai intreprinderile respective (Unio Satu Mare, Trustul de Antrepriza Generala de Constructii Montaj Maramures - devenit AGECOM - etc.), ci si profituri sigure.
Lozul castigator al satmareanului aclimatizat in Maramures a fost intregit de strategia prin care s-a descotorosit de o parte dintre cladiril