COSMETICA Va mai amintiti cum se facea frumoasa bunica? Cu malai, faina de ovaz, miere pentru catifelarea pielii. Aburi din musetel, galbenele, masca din ou pentru prospetimea tenului. Doctorul Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne-a facut o clasificare a acestor metode de infrumusetare "mostenite de la bunica", in functie de tipul de ten.
Un truc folosit inca de pe vremea bunicii este hidratarea tenului uscat si cu probleme cu ajutorul uleiului vegetal, fie de floarea-soarelui, fie de rapita. Uleiul se aplica pur si simplu pe fata cu un tampon de vata, dupa ce tenul a fost curatat in prealabil. "Folosita de peste 4.000 de ani , faina de ovaz este un agent foarte bun de calmare a tenului. Se folosesc aproximativ 50 g de faina de ovaz foarte bine macinata la 250 ml de apa calduta. Se amesteca bine si se aplica pe fata. Se recomanda persoanelor care au tegumentele fetei foarte prost hidratate si uscate. Aceste persoane pot renunta la folosirea sapunului in favoarea amestecului din faina de ovaz si apa pentru a-si curata tenul", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.
Argila, comprese, malai Daca aveti tenul gras, masca din argila se potriveste tipului dumneavoastra de piele. Argila are proprietati de curatare si de tonifiere a tenului. Si, din cauza ca are efect temporar, masca din argila trebuie repetata des. La o cana de 200 ml de apa calduta se pun o lingurita jumatate, doua lingurite de faina de argila. Se amesteca si se aplica masca pe fata timp de 15-20 de minute, dupa care se clateste cu apa calduta. In fiecare saptamana se fac doua aplicatii. "Daca este un ten foarte gras si cu probleme se poate aplica o masca la doua zile. Dar, daca este un ten cu tendinte spre gras, masca din argila se va face o data pe saptamana", afirma dr. Gab