Dupa ce, saptamana trecuta, CSM a avizat favorabil propunerile de revocare din functie a cinci din cei opt procurori aflati la conducerea Parchetelor anticoruptie, respectiv cel al instantei supreme, institutiile au ramas, practic, fara conducere.
Confuzia legata de acest aspect a fost insa amplificata de zvonul potrivit caruia celor doua Parchete le-ar fi fost remise de catre CSM ordine interioare prin care li se cerea sa asigure interimatul.
Zvonul a fost insa dezmintit de reprezentantii CSM, care au declarat ca "numirile se fac prin acelasi procedeu ca si revocarile", adica la cererea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM si decretul prezidential semnat de Traian Basescu, insa confirmat, intr-o oarecare masura, de interimatul asigurat de Constantin Irimia (procuror-sef adjunct al Sectiei de Combatere a Infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie), procurorul care a preluat, incepand de ieri, atributiile sefului PNA, procurorul general Ioan Amarie.
In ceea ce priveste ocuparea celorlalte functii ramase vacante, cele de procurori generali adjuncti si sefi pentru trei dintre cele patru sectii, este foarte posibil ca persoanele care vor asigura interimatul sa fie numite de catre Constantin Irimia.
Pe de alta parte, reprezentantii Biroului de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ne-au precizat, ieri, ca "nu se pune problema numirii unor interimari la DIICOT, pana cand Decretele de revocare semnate de presedintele tarii nu vor fi publicate in Monitorul Oficial". "Asta ar insemna sa fie sefi la DIICOT, simultan, doua persoane", ne-au mai spus sursele amintite.
Sase numiri temporare
Parchetul National Anticoruptie (PNA) si Parchetul instantei supreme vor fi nevoite sa asigure interimatul functiilor de conducere dupa eliberarea, prin decret prezidential, a sefilor demisiona