Dupa ce s-a confruntat cu probleme grave de nutritie a animalelor, cel mai mare procesator de carne de porc din Romania, Noul Comtim, invata de la proaspetii proprietari americani cum sa ajunga sa proceseze 4 milioane de porci pe an.
Administratorii Noului Comtim, al carui pachet majoritar de actiuni a fost achizitionat la sfirsitul anului trecut de compania americana Smithfield Foods, si-au propus ca in 6 ani sa aiba 1.800 de angajati si sa atinga o capacitate de procesare de 16.000 de porci pe zi, 80.000 pe saptamina si patru milioane pe an.
Vicepresedintele Smithfield Foods, Michael Cole, a declarat ca Noul Comtim are in prezent 728 de angajati si 10 ferme populate cu 16.000 de scroafe, care fac 260.000 de purcei anual.
Porci infometati
In proiectele de dezvoltare au fost incluse si finalizarea, in decembrie 2006, a renovarii fabricii din cartierul timisorean Freidorf, construirea unei uzine de tratare a apelor reziduale si a unui incinerator de distrugere a deseurilor.
Infiintat in 1967, Comtim a avut o istorie tulbure. Dupa 1999, firma a intrat in lichidare judiciara. In acelasi an, italienii de la Agrotoevis au cumparat o parte din Comtim.
In anii care au urmat, procesatorul roman de carne de porc a intimpinat tot mai multe probleme, numerosi porci suferind de pe urma infometarii.
Inca 250 de ferme
Investitorul american a precizat ca, in acelasi plan strategic, este inclusa si stabilirea de relatii, pe termen lung, cu investitorii locali si fermierii independenti. Smithfield vrea sa infiinteze 250 de ferme de porci, dintre care 100 in judetul Timis. Platile contractuale catre fermieri vor fi de circa 55 de milioane de dolari.
O alta categorie de beneficiari, in urma prezentei companiei Smithfield Foods in Romania, este reprezentata de fermierii cultivatori de