Banca centrala a anuntat, printr-un interviu acordat agentiei Reuters de catre viceguvernatorul BNR Cristian Popa, trecerea oficiala la tintirea directa a inflatiei (inflation targeting). Astfel, BNR se va axa preponderent pe urmarirea unei tinte de inflatie. Va exista, se afirma, mai multa transparenta in deciziile bancii centrale, tinta de inflatie va fi urmarita intr-o perspectiva de mai multe trimestre (opt) prin utilizarea unor modele macroeconometrice.
Asa cum am anticipat, in articole si studii scrise cu timp in urma, BNR este obligata de circumstante sa recurga la o versiune "moale" a regimului de tintire directa a inflatiei, care inseamna nu o flotare completamente libera a leului. Aceasta optiune deriva din insuficiente ale mecanismului de transmisie monetara (rata dobanzii de politica monetara are relevanta limitata, iar semnalele transmise prin dobanda de interventie au eficacitate redusa), din modificarile structurale care au loc in economie (ceea ce afecteaza prognozele oferite de modele) si, nu in cele din urma, din volatilitatea mare indusa de miscari ample ale unui curs de schimb liber.
Mersul evenimentelor a dat un verdict asupra punctelor de vedere exprimate in dezbaterea publica si invatamintele sunt duble. O lectie tine de cultura dezbaterii publice, care este inca precara la noi si, din pacate, necultivata. Uneori, chiar ai sentimentul ca nu se doreste o dezbatere serioasa, ceea ce este in deserviciul informarii cetatenilor. O alta lectie este legata de pragmatism in politica publica; este bine pentru politica economica sa se exprime puncte de vedere asupra unor chestiuni spinoase argumentate solid profesional, fie ele in coliziune.
Stiinta economica, la fel ca orice disciplina sociala, este soft, iar practica se confrunta cu multe necunoscute si obligatorii compromisuri (trade-offs); adevarul si solutiile