Imaginati-va o dimineata in care, ajunsi in fata cladirii unde munciti, usile vi se deschid la simpla rostire a numelui sau la scanarea irisului dumneavoastra. Desi scenariul pare rupt din filme, el tinde sa devina real mai repede decat am fi crezut. Noua realitate se numeste tehnologia biometrica. Pe scurt, tot ce tine de aspectele fizice unice ale unei persoane (fata, irisul sau retina, amprentele, ADN-ul ori timbrul vocal etc.) face parte din aceasta tehnologie. SUA au cerut
Imaginati-va o dimineata in care, ajunsi in fata cladirii unde munciti, usile vi se deschid la simpla rostire a numelui sau la scanarea irisului dumneavoastra.
Desi scenariul pare rupt din filme, el tinde sa devina real mai repede decat am fi crezut. Noua realitate se numeste tehnologia biometrica.
Pe scurt, tot ce tine de aspectele fizice unice ale unei persoane (fata, irisul sau retina, amprentele, ADN-ul ori timbrul vocal etc.) face parte din aceasta tehnologie.
SUA au cerut UE introducerea pasapoartelor biometrice ca o conditie obligatorie pentru turisti. Daca nu, acestia vor fi obligati sa obtina viza, aspect care presupune saptamani sau chiar luni de asteptare. Desi termenul limita era toamna acestui an, SUA l-a prelungit pana la 26 octombrie 2006.
In Europa, pasaportul biometric va contine, momentan, un cip cu imaginea digitala a persoanei. Treptat, se vor include mai multi indicatori biometrici, astfel incat falsificarea sa fie aproape imposibila. Identitatea persoanei este autentificata gratie unui proces computerizat bazat pe acest cip RFID – identificare prin unde radio-magnetice – si a unui aparat ce va citi aceste unde. Citirea datelor se face intr-o fractiune de secunda.
Conform Comisiei Europene, doar sase tari – Germania, Austria, Luxemburg, Belg