Desi Romania sta cu mult mai prost decat alte tari central-europene la capitolul carduri, numarul acestora aproape ca s-a dublat fata de acum doi ani. Aceasta reprezinta o crestere cu mult peste media europeana, care se datoreaza si diversificarii produselor oferite pietei.
Este de asteptat ca piata cardurilor sa ruleze bani in valoare de 7 miliarde de euro, in acest an, fata de 5,3 miliarde de euro anul trecut.
Bonurile de masa ar putea fi trecute in curand pe carduri de debit de catre unii angajatori. In acelasi timp, pana si la micile magazine au inceput sa fie gasite sistemele de plata cu ajutorul cardurilor, numite si puncte de vanzare (point of sales, POS).
Finansbank a emis carduri de cumparaturi si credit laolalta, iar magazinele mari sau retelele de creditare a cumparaturilor, precum Praktiker sau Credisson, au lansat carduri de credit pentru plata in rate, in partida cu bancile.
Cele 18 banci emitente aproape au dublat in prezent numarul cartilor de debit si credit de pe piata, fata de anul trecut, iar cei ce verifica veridicitatea datelor si solvabilitatea utilizatorilor si-au dezvoltat capacitatea de analiza.
Spre exemplu, Biroul de Credit trece la etapa a II-a de dezvoltare a sistemului, in cadrul careia vor fi gestionate informatii referitoare la toate produsele de tip credit si de asigurare care vor fi colectate atat din surse bancare, cit si nebancare.
Totodata, Raiffeisen este a patra institutie din sistemul bancar romanesc, dupa BCR, BRD si Bancpost, care a trecut ieri de cifra de 1 milion de carduri emise in Romania.
„Produsele noastre de carduri, atit de debit, cit si de credit, au avut o evolutie extraordinara in ultimii trei ani. Am pornit, in 2001, de la o baza de circa 70.000 de carduri active“, spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
@N_P