Ministrul Codrut Seres sustine ca, de acum inainte, singurele disponibilizari din minerit vor fi facute la cerere. Ministrul economiei considera ca pana la finele anului vor mai parasi subteranul cel mult 500 de persoane, in timp de directorul Minvest Deva, Pompiliu Crai, afirma ca numai din Compania Cuprului vor pleca in august 120 de persoane.
Ca Hunedoara este unul dintre cele mai industrializate judete din tara si ca aici mineritul a fost o sursa de trai pentru zeci de mii de oameni nu mai este un secret pentru nimeni. La fel cum nu mai e o noutate faptul ca sectorul minier, asemenea mult altor domenii subventionate de stat, nu mai face fata.
De ani de zile, numarul ortacilor se reduce, mii de oameni parasind pana acum subteranul. Indiferent ca au lucrat la mine de cupru, cum ar fi cea din Deva, sau la zacaminte aurifere, precum cel de la Brad, sau in mine de carbune si huila in Valea Jiului, ortacii au fost nevoiti sa renunte la locurile de munca si, fie sa se pensioneze, fie sa se reorienteze profesional.
Cei mai multi mineri au inteles ca alta solutie nu exista, pana cand, in Hunedoara a sosit ministrul economiei si comertului, Codrut Seres. Acesta a afirmat ca pana la finele anului din minerit nu vor pleca mai mult de 500 de persoane la nivel national si asta se va intampla, a mai sustinut Seres, doar la cererea lor.
Cei care vor dori sa renunte la meseria de miner vor beneficia de prevederile ordonantei 8, referitoare la acordarea de plati compensatorii. Pe de alta parte, directorul Companiei MInvest Deva, Pompiliu Crai, declara ca doar din cadrul societatii pe care o conduce vor pleca pana la sfarsitul lunii 120 de persoane, pe langa cele 1250 care au parasit compania de la inceputul anului.
Ortacii care vor fi disponibilizati fac parte din