"Romania este afectata de randamentele in general scazute ale productiei agricole atat vegetale, cat si animale, la aceasta adaugandu-se o productivitate a muncii in agricultura care este de departe cea mai scazuta din regiune", se arata in Studiul "Sectorul agroalimentar din Romania, intr-o perspectiva europeana" dat publicitatii recent de Banca Mondiala (BM).
Astfel, capacitatea productiva a terenului exprimata prin productia agricola bruta la hectar este de 500-700 euro, ceea ce reprezinta mai putin de 30% din nivelul productivitatii din UE (2.200 euro/ha).
Aceasta productivitate scazuta este combinata cu nivelul extrem de redus al productivitatii muncii, care este in medie 1.600 euro pe lucrator, adica doar 7% din nivelul productivitatii muncii in UE (22.600 euro pe lucrator).
Potrivit specialistilor BM, in 2007, acordarea de subventii de la UE nu va duce imediat la cresterea generala a veniturilor producatorilor agricoli, iar nivelul de eligibilitate pentru platile directe va decide care agricultori vor primi mai multi bani.
Prin fixarea unui prag de un hectar de teren agricol pentru care sa se acorde subventii, jumatate din cele 4,5 milioane exploatatii agricole ale tarii vor fi excluse de la sprijin.
In perioada 2007-2009, vor fi alocate tarii noastre de la bugetul UE patru miliarde euro. Statul roman are posibilitatea suplimentarii fondurilor europene cu bani de la buget.
Se recomanda ca platile directe nationale complementare sa fie de 20% din media pentru UE (ceea ce reprezinta 500 milioane euro), in acest caz cresterea de venit la nivelul sectorului fiind de 1,9% inca din primul an de la aderare.
Producatorii agricoli foarte mari vor avea de castigat in orice situatie, in timp ce agricultorii mijlocii, care au suprafete de teren intre 5 si 20 hectare, vor fi usor dezavantajat