Silviu Bian, presedintele ANOFM: "In toate tarile europene, Ministerele Muncii fac politicile, iar Agentiile Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt organismul de implementare a acestor politici"
In conditiile schimbarilor care au loc pe piata internationala a muncii, se impunea si reorganizarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, organismul care ofera forta de munca calificata. Astfel, prin noua lege, in subordinea ANOFM, pe langa Agentiile Teritorile se afla si Centrele Regionale de Formare Continua a Adultilor. Comparativ cu vechiul cadru de organizare, Agentia iese din subordinea Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, cele doua institutii functionand in regim de coordonare.
Cadrul legal instituit prin intrarea in vigoare a Legii nr. 145/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala, a condus la crearea unui serviciu public de ocupare modern.
Obiectivele si atributiile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) au fost stabilite in concordanta cu cadrul legal existent la momentul respectiv in materia ocuparii si formarii profesionale si respectiv a protectiei sociale acordate persoanelor neincadrate in munca.
O data cu intrarea in vigoare, la data de 1 martie 2002, a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, au fost create premisele pentru asigurarea unui nivel ridicat al ocuparii si adaptarii fortei de munca la cerintele pietei muncii, reglementandu-se o schimbare radicala a utilizarii bugetului asigurarilor pentru somaj si a resurselor aflate la dispozitia Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, legiuitorul punand un accent deosebit pe reglementarea unui pachet de masuri active pentru ocuparea fortei de munca.
Noua legislatie adop