Almasu Mare a fost unul dintre cele mai cautate domenii de vanatoare din Romania, inca dinainte de 1900. Prima cabana a fost construita aici de groful Pinkasz. Vanator pasionat, omul de afaceri Ion Tiriac a rascolit chiar si cele mai salbatice paduri ale tarii.
A ajuns astfel la primele partide de vanatoare in Bihor la inceputul anilor '90, la Almasu Mare. Pe atunci, zona era plina de mistreti si cerbi, locul fiind unul dintre cele mai bogate fonduri de vanatoare din tara. Insusi Nicolae Ceausescu venea aici la vanatoare de mistreti. In 2002, Tiriac si-a pus in miscare sistemul de relatii pe care-l avea in PSD si a obtinut mult ravnitul domeniu fara nici o licitatie.
Dupa o vanatoare scandaloasa, in care invitatii fostului tenisman au ucis 185 de mistreti, contractul de administrare a fondului a fost reziliat. Dar Tiriac nu a renuntat la ideea de a pune gheara pe cele 11.000 de hectare de padure prin care vanatul haladuieste inca in voie.
Prada pentru un vanator cu staif
Conform unor angajati ai Directiei Silvice Oradea, transferul fondului de vanatoare din zona Balc-Almasu Mare s-a facut in doua etape distincte: preluarea vanatului si preluarea conacului Fagu-Balc. Fiind in joc numele lui Ion Tiriac, toate au mers struna, iar mosia a fost cumparata aproape pe nimic. Negocierile privind pretul s-au purtat in mare secret, dupa care a urmat licitatia.
Fondul de vanatoare l-a luat singurul ofertant, respectiv Asociatia de Vanatoare si Pescuit Sportiv „Zimbrul" din Bucuresti, prezidata de Robert Raduta. Care, dupa cum a recunoscut el insusi, are in spate puterea financiara a „imperiului" Tiriac. Raduta a preluat 13.500 hectare de teren, inclusiv fostul domeniu de vanatoare al lui Ceausescu, cunoscut sub numele de „Fagu-Balc", de 1340 de hec