Doar Turcia isi obliga cetatenii sa-si asigure locuinta. Totusi, statul roman incearca sa puna la punct detaliile unui sistem similar care va genera o afacere de peste 300 de milioane de euro.
Conform unui proiect de lege, proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele, iar firmele de asigurari care se inscriu in program vor fi la rindul lor obligate sa incheie polite de asigurare tuturor solicitantilor. Indiferent de cit de expusa la riscuri este locuinta lor.
Astfel, in caz de dezastru, statul scapa de cheltuiala cu ajutorarea sinistratilor, care va fi suportata din banii adunati. Costul va fi de cel putin 22 de euro pentru toti proprietarii care au case mai scumpe de 15.000 de euro. Pentru casele mai ieftine, costul politei de asigurare va fi proportional cu valoarea casei.
300 de milioane de euro pe an
La nivel national exista 8.110.407 locuinte, care la un pret mediu asigurat de 10.000 de euro duce intreaga valoare a fondului locativ la peste 800 de miliarde de euro.
La o prima medie de asigurare cuprinsa intre doi si trei la mie din valoarea casei, firmele de asigurari ar putea incasa anual intre 250 si 300 de milioane de euro.
Nu toate firmele de asigurari vor putea profita
„Cel mai probabil la 1 ianuarie 2006 va intra in vigoare asigurarea obligatorie pentru locuinta“ conform lui Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). El sustine ca aplicarea legii va fi lasata la atitudinea autoritatilor locale.
„Autoritatile locale vor decide pentru ce risc se asigura. Spre exemplu, in Timis poate nu-i nevoie de asigurare pentru riscul de cutremur, ci mai degraba pentru inundatii. Dar in Bucuresti cel mai mare risc este legat de cutremur“, zice Crisan.
Presedintele CSA mai sustine ca nu toate firmele de asigurari vor putea inche