Daca in timp de o luna firma greaca Efklidis nu va incepe lucrarile contractate in cadrul proiectului Luna Ses-Borsa, va pierde dreptul de a executa lucrarile finantate de Consiliul Local Borsa si UE. Grav este ca, nedemarand lucrarile, desi au primit deja 60 de miliarde de lei, Efklidis obstructioneaza un proiect care urmeaza sa relanseze turismul maramuresean.
In 2004, prin "celebra" Ordonanta de Guvern 110 se aproba Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Luna Ses-Borsa. Ordonanta stipula ca realizarea giganticului proiect (care prevedea in prima faza deschiderea a doua partii de schi dotate cu telescaune, urmand ca numarul partiilor sa ajunga in final la 11) costa 6,9 milioane de euro. Insa, ce se ascunde in spatele cortinei?
Triplarea pretului
Initial, finantarea proiectului urma sa fie suportata din fonduri PHARE (3,6 milioane de euro) si din bugetele locale din judetele Satu Mare si Maramures (3,3 milioane de euro).
Apoi, datele (mai ales cele financiare!) problemei s-au modificat. In 12 ianuarie 2005, Ministerul Integrarii Europene anunta ca "proiectul Luna Ses-Borsa, derulat prin Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, in valoare de 15.303.000 euro (!), a fost castigat pe 30 noiembrie de firma Efklidis SA Grecia".
Conform documentelor Ministerului Integrarii Europene, conditiile de eligibilitate pe care trebuia sa le indeplineasca firma care a castigat licitatia internationala: "o cifra de afaceri pe ultimii trei ani de minim 20 milioane euro".
Lucrarile erau prevazute sa inceapa in 1 martie 2005, proiectul Luna Ses incluzand "realizarea a doua cladiri cu cate un etaj, telescaun, doua statii de debarcare, parcare, reabilitarea a 7 kilometri de drum cu 7 poduri, un nou drum de 1,8 km, alimentare cu apa, statie de epurare, retea