Daca la Bucuresti, apartenenta tantarilor este disputata intre capitala si "taranii" de la Ilfov, la Deva, patriotismul local a iesit triumfator. Tantarii sunt ai Devei, pentru deveni, dar si pentru cei care se afla in tranzit.
De ceva timp, in Deva se desfasoara o ampla campanie de deratizare. In urma unei licitatii, organizata de primarie, o firma din municipiul Hunedoara a castigat dreptul de a eradica toata tantarimea, dar si alte specii care le fac devenilor zile negre si nopti albe.
Actiunea se desfasoara pe strazi, dupa un plan bine stabilit, de parca ar fi vorba de o interventie a trupelor aliate in zonele de conflict. Lucratori de la deratizare, imbracati ca niste cosmonauti, echipati cu un fel si fel de tunuri, stropesc prin tot orasul cu o substanta alba si inecacioasa. In fiecare loc in care se efectueaza deratizarea este un zgomot asurzitor.
Multi locuitori s-au trezit diminetile speriati de zgomotul puternic produs de motocompresorul care alimenteaza cu aer instalatia de stropit. Pentru a se obtine efectul scontat, operatiunea ar trebui sa se efectueze de doua ori pe sezon. Cel putin asa este stipulat in contract.
Viceprimarul Devei, liberalul Florin Oancea, recunoaste ca mult mai eficienta ar fi fost o asemenea actiune realizata cu ajutorul unui avion utilitar. "Cu avionul ar fi mers mult mai repede. Facea cateva ture deasupra orasului si problema ar fi fost rezolvata. Ar fi fost ideal asa ceva, dar costa undeva in jurul a 100.000 de dolari. Asemenea suma nu poate fi suportata de la bugetul local.
Asa ca ne-am incadrat in sumele pe care le avem la dispozitie si am recurs la aceasta licitatie. Asteptam sa vedem rezultatele. Speram sa scapam de tantari, in caz contrar firma respectiva va plati despagubiri", ne-a declarat Oancea.