Fundatia Wikimedia, cunoscuta pentru proiectul de enciclopedie libera on-line „Wikipedia“, a organizat in orasul Frankfurt pe Main intre 4 si 8 august prima conferinta „Wikimania“.
Wikimedia, fundatie nonprofit infiintata in SUA, publica dictionare, carti si o enciclopedie, care pot fi accesate gratuit pe Internet. Prefixul „wiki“, ce apare in toate proiectele, numeste metoda folosita de editare libera a textelor de catre utilizatori.
In limba hawaiana, „wiki-wiki“ inseamna „rapid“. La conferinta „Wikimania 2005“, cercetatori si invitati au prezentat studii si experimente legate de proiectele Wikimedia.
In toate aceste proiecte, textele sint redactate de o comunitate de membri, dar ele pot fi modificate de orice utilizator al site-ului respectiv, in ideea ca astfel informatia se poate imbunatati permanent.
La Frankfurt s-au discutat problemele legate de aceasta metoda, cum ar fi faptul ca unii utilizatori, nu foarte bine intentionati, vandalizeaza site-ul.
„Wikipedia“ - o enciclopedie neobisnuita
Wikipedia s-a nascut in 15 ianuarie 1991 cu articole in limba engleza, iar in prezent are peste 75.000 de articole in alte limbi, printre care si romana.
Intentia ambitioasa a lui Jimmy Wales, fondatorul proiectului, este „de a crea o enciclopedie libera, de cea mai inalta calitate posibila si de a o distribui fiecarei persoane de pe planeta in propria limba“.
Ne putem indoi ca enciclopedia va ajunge la fiecare om de pe planeta aceasta. Dar publicarea articolelor in cit mai multe limbi nu e imposibila, din moment ce oricine poate redacta si modifica textele.
Editori de la renumite enciclopedii traditionale, cum ar fi „Encyclopaedia Britannica“, critica astfel de metode pentru ca duc la lipsa de acuratete si la superficialitate.
Editorii Wikipedia resping aceste