Cine trece prin Deva si nu este familiarizat cu peisajul cotidian are senzatia ca a nimerit intr-o statiune. Seara, terasele sunt pline, oamenii se plimba linistiti, de parca a doua zi ar dormi pana la pranz, nu ca ar trebui sa semneze condicuta la primele ore ale diminetii.
Majoritatea tinerilor, dar nu numai, sunt atat de bronzati de parca Deva ar fi situata pe malul marii. Sau poate ca aici pretul minutului la solar este atat de mic incat, in pauza de masa, toti navalesc la saloanele de bronzat artificial. Toata lumea pare relaxata, de parca intreaga suflare s-ar afla in concediul de luna august.
Este foarte adevarat ca devenii par a fi intr-un permanent concediu si nimic nu pare sa-i intrige. Nici macar faptul ca in perioada aceasta s-a sistat furnizarea apei calde in oras, ceea ce, in mod normal, ar provoca un anumit disconfort. Cel putin unul de natura oflactiva. Daca nu ar interveni, din nou, bunastarea si prosperitatea devenilor care au, majoritatea, centrale proprii.
Cu alte cuvinte, mai mare dragul sa vezi un oras in care mai mult se consuma decat se produce, plin de oameni instariti, a caror singura preocupare pare a fi tocarea timpului.
Sigur ca exista o multime de persoane care nu au timp nici de plimbari si nici de bronzat, dar prima impresie este aceasta: ca oamenii sunt relaxati.
Potrivit librarilor, numarul devenilor care prefera cartea in locul frappé-ului a scazut simtitor, iar in ceea ce priveste cinematograful, singurul din oras, acesta este in vacanta.
In functie de preferintele devenilor, am alcatuit un top al magazinelor, dar si al teraselor pe care obisnuiesc sa le frecventeze. In mod surprinzator, tinerii, care par a nu avea alte venituri decat cele ale parintilor, sunt cei mai fideli clienti ai localur