GURMANDUL IN BUCATARIE Sa inventezi o noua mancare pare uneori la fel de complicat cum ar fi sa creezi un nou parfum. In ambele cazuri, echilibrul este cuvantul-cheie. Orice e prea mult strica. Sunt sigura ca, daca am pune la cratita un parfumier, s-ar descurca de minune. Si nici bucatarul nu ar fi mai prejos in fata miilor de sticlute cu esente. De multe ori, cele doua "indeletniciri" au fost asemanate cu alchimia. Si pe buna dreptate. Masurarea exacta a cantitatilor, acuratetea retetei le unesc. Uneori, cei doi artisti folosesc aceleasi ingrediente. Daca am intreba un parfumier, ar spune ca rozmarinul este in primul rand o planta folosita in cosmetica, insa bucatarul nu va fi de aceeasi parere. Aceasta planta, ca si multe altele, daruieste fiecarui produs - fie gastronomic, fie cosmetic - cate putin din aroma sa. Si de parca nu ar fi de ajuns, mai este folosita si in medicina. Dar sa le luam pe rand.
MEDICINA. Rozmarinul si-a facut o buna reputatie. In Grecia Antica, inainte de examene, studentii purtau ghirlande din frunze de rozmarin. Ei credeau ca acesta le va imbunatati memoria. Si in zilele noastre, tinerii din patria Jocurilor Olimpice ard cateva frunze de rozmarin inaintea marilor incercari. Este si unul dintre simbolurile iubirii, loialitatii, prieteniei. In perioada medievala, medicii considerau ca o crenguta de rozmarin pusa sub perna alunga cosmarurile din timpul noptii.
Efectele miraculoase ale acestei plante nu se opresc aici. Se spune ca Elizabeta, Regina Ungariei, suferea de dureri de articulatii, vindecandu-se in 1235, pentru ca isi masa picioarele cu vin in care a fost tinut rozmarin. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, medicii francezi preparau o mixtura din frunze de rozmarin si boabe de ienupar cu care stropeau pe jos. Acest amestec era un bun dezinfectant. Se considera ca rozmarinul ajuta la digestie, este astringent si ton