DICTIONAR GASTRONOMIC Sofranul (crocus sativus) este o planta cu frunze lungi si inguste, avand flori violete si cu linii rosiatice. Din stigmatul florii se extrage o substanta folosita in bucatarie, dar si in industria farmaceutica.
Cuvantul sofran provine din termenul arab "zaâfran", care s-ar putea traduce prin "este galben". Denumirea sintetizeaza una dintre proprietatile acestui condiment: se dizolva foarte usor in apa, colorand-o intr-un galben stralucitor. Se cultiva mai ales in spatiul cuprins intre Spania si India, iar pe arii mai reduse in Grecia si Italia.
Demult, acum 4.000 de ani, sofranul se folosea pentru vindecarea a nu mai putin de 90 de boli, iar in Evul Mediu se ardea in timpul sacrificiilor sau se adauga in uleiurile aromate cu care femeile isi dadeau pe par, pentru a fi mai frumoase. Este cel mai scump condiment din lume, un gram cumparandu-se cu peste 4 euro. Il poti gasi si mai ieftin, dar in acest caz nu este de cea mai buna calitate. Pretul este rezonabil daca ne gandim ca, pentru un singur kg de sofran, sunt necesare nu mai putin de 100.000 de plante, al caror stigmat poate fi cules doar manual. In cantitati mari poate avea efecte toxice asupra organismului, ducand in cele din urma la deces. Dar tinand cont de pretul lui, numarul persoanelor decedate este extrem de redus. Desi este un condiment pretios, in India este folosit si in loc de colorant. Traditional, hainele vopsite in galben puteau fi purtate odinioara doar de catre casta superioara.
In Asia insoteste in mod curent preparatele cu orez. Un exemplu este "biriyanis" (orez aromat cu carne de pui sau de oaie).
OREZ CU SOFRAN INGREDIENTE: un piept de pui, 125 g orez, o ceapa, ulei, o lingura cu boabe de mustar, sofran, un praf de vegeta, sare.
PREPARARE: Pieptul de pui se rumeneste intr-o tigaie cu putin ulei incins. Intr-un vas se pune apa la fie