Prima jumatate a anului 2005 a marcat o evolutie sinuoasa a valorii tranzactionate la Bursa Electronica RASDAQ (BER).
Pe fondul incertitudinilor cu privire la regimul de impozitare a castigurilor din capital, interesul investitorilor pentru piata de capital romaneasca a scazut, atingand un minim alarmant in aprilie, fapt ce reiese si din evolutia lunara a volumelor tranzactionate pe BER.
Dupa cresterile spectaculoase din ianuarie si februarie, valoarea lunara a tranzactiilor s-a situat pe un trend descrescator, atingand 325 miliarde lei vechi in aprilie, dupa care a avut loc o usoara revenire, fara a mai fi atinse volumele din primele 3 luni ale anului (cand valoarea a fluctuat intre 508 si 798 miliarde lei).
O parte semnificativa a tranzactiilor cu emitenti listati pe BER s-a desfasurat pe platforma tehnica a BVB. Transferurile rezultate din tranzactii pe platforma tehnica pusa la dispozitie de BVB au reprezentat 49,4% din totalul operatiunilor desfasurate la BER, in primele sase luni ale acestui an. Cu toate ca valoarea tranzactionata s-a aflat in relativa scadere de la inceputul anului, totusi, aceasta s-a dublat fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, numarul tranzactiilor a crescut cu aproape 100%.
Fata de primul semestru din 2004, se observa o crestere semnificativa a valorii tranzactiilor comune, precum si scaderea ofertelor de cumparare/preluare, atat ca valoare, cat si ca pondere.
Acest lucru a avut efecte pozitive, atat din punct de vedere al cresterii lichiditatii pietei, cat si prin prisma diminuarii ofertelor publice care, de cele mai multe ori, conduc la concentrarea actionariatului si transformarea emitentilor in societati de tip inchis.
Conform raportului publicat de BER, in primul semestru, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut societatilor Biofarm SA, cu 962,25 miliarde de lei, Socep SA Con