Termenul de finalizare a proiectului de implementare a sistemului de monitorizare prin radar, satelit si alte mijloace electronice a traficului pe Dunare (VTMS) in sectorul romanesc a fost prelungit, in urma unei derogari, cu sase luni, a declarat pentru „Replica†Paul Branza, directorul general al Autoritatii Navale Romane.
Aceasta prelungire a fost cauzata de conditiile meteorologice si hidrologice nefavorabile, concretizate prin producerea de inundatii in multe dintre zonele unde trebuia sa fie amplasate antenele si celelalte echipamente ale sistemului VTMS.
Finantat in proportie de 75% din fonduri europene, iar restul sumelor pentru acoperirea costurilor totale de 6,8 milioane euro reprezentand contributia ANR, proiectul sistemului de supraveghere cu mijloace ultramoderne a circulatiei navelor fluviale pe sectorul romanesc al Dunarii a fost atribuit spre implementare unei firme ploiestene care a realizat deja amenajarile pentru mai multe locatii unde vor functiona punctele de monitorizare a traficului.
Ritmul implementarii sistemului VTMS a fost mai lent din cauza conditiilor meteorologice si hidrologice nefavorabile din cursul acestui an, a aratat Branza.
Derogare de 6 luni, din cauza conditiilor meteo
Din cauza acestor conditii obiective, constructorul sistemului de monitorizare a traficului fluvial a primit o derogare de 6 luni, astfel ca pana la data de 1 mai 2006 prima etapa finantata a proiectului sa fie finalizata.
In continuare, va urma si o a doua etapa ce va necesita alte finantari calculate la suma de 9 milioane de dolari, finantari necesare instalarii a doua antene radar la Cernavoda si Galati, precum a altor doua antene AIS tot pe traseul Dunarii.
Sistemul AIS (Automatic Identifi