Naveta Discovery a aterizat cu succes, ieri, la Baza Aeriana Edwards din California. Lumea intreaga a privit cu emotie aterizarea navetei, difuzata de posturile de televiziune din lumea intreaga, pentru ca a existat pericolul dezintegrarii acesteia la intrarea in atmosfera. Problemele aparute la scutul termic, in urma decolarii de acum doua saptamani de la Baza Americana Cape Canaveral, au constituit principalul motiv de ingrijorare. Naveta s-a desprins de Statia Internationala Columbia sambata, dupa care a efectuat mai multe rotatii in jurul Pamantului pentru a pregati intrarea in stratosfera. Desi aterizarea era prevazuta initial luni, NASA a amanat aterizarea in prima instanta cu o ora, apoi cu o zi, din cauza conditiilor meteo nefavorabile de deasupra bazei de aterizare din Florida.
Echipajul condus de pilotul Eileen Collins s-a aflat intr-o misiune care a urmarit aprovizionarea Statiei Internationale cu aparatura electronica si alimente, precum si reparatia celor patru giroscoape ale acesteia care au inceput sa functioneze la parametrii normali, pentru prima oara de la lansarea Statiei. De asemenea, echipajul a mai avut doua iesiri in spatiu, unicat in istoria astronomiei, in urma carora au reusit efectuarea unei reparatii la naveta in spatiul cosmic, la peste 125 de km altitudine si 25 de km/h.
Aceasta este cea de-a 112-a misiune reusita a NASA si prima de la explozia navetei Columbia (1 februarie 2003).
Naveta Discovery a aterizat cu succes, ieri, la Baza Aeriana Edwards din California. Lumea intreaga a privit cu emotie aterizarea navetei, difuzata de posturile de televiziune din lumea intreaga, pentru ca a existat pericolul dezintegrarii acesteia la intrarea in atmosfera. Problemele aparute la scutul termic, in urma decolarii de acum doua saptamani de la Baza Americana Cape Canaveral, au constituit principalul motiv de ingrijorare. Naveta s-