Vicepremierul Gheorghe Copos a anuntat ca din septembrie nici o masura care vizeaza fiscalitatea, in general, si altele cu impact direct asupra mediului de afaceri nu vor mai fi adoptate de catre Executiv decat dupa consultari prealabile cu reprezentantii oamenilor de afaceri si ai organizatiilor patronale.
Acesta s-a intalnit ieri cu reprezentanti ai organizatiilor patronale carora le-a prezentat principalele actiuni desfasurate la nivelul Guvernului cu impact asupra mediului de afaceri. In centrul discutiilor s-a aflat politica fiscala pe perioada 2006-2007, modificarea Legii falimentului, circulatia libera a oamenilor de afaceri in Uniunea Europeana. "Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de fenomenele de coruptie, de existenta unei economii necontabilizate, de dialogul social intre ministere si mediul de afaceri", a declarat Copos, care a anuntat ca in septembrie 2005 isi propune sa analizeze impreuna cu mediul de afaceri, cu patronatele, politica fiscala si cea de creditare a firmelor romanesti.
"Am ajuns la concluzia ca parteneriatul public-privat este mai necesar ca oricand in aceasta etapa a dezvoltarii sociale si economice", a spus el. Cu acest prilej, Speranta Munteanu, director la firma de consultanta PriceWaterhouseCoopers, a pledat pentru introducerea si in Romania a conceptului de netting, intr-o viitoare lege a insolvabilitatii, care sa inlocuiasca Legea falimentului. "Politica fiscala si, in general, toate problemele legate de strategia de dezvoltare a mediului de afaceri nu sunt discutate suficient cu oamenii de afaceri", a apreciat, la randul sau, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu. El a subliniat, totodata, necesitatea adoptarii unei strategii a Executivului care sa fie cunoscuta la nivelul oamenilor de afaceri in totalitatea ei si nu punctual, asa cum s-a facut cunoscuta modi