Independenta Justitiei si coruptia raman in continuare cele mai mari probleme ale Romaniei. Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, sustine ca "tara noastra a depus eforturi pentru recuperarea ramanerilor in urma din cele sapte domenii (impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, justitie si afaceri interne, mediu, concurenta) semnalate de executivul comunitar", insa punctele cele mai sensibile raman independenta justitiei si coruptia.
Cu toate acestea, Ene Dinga spune ca important este ca Romania sa demonstreze in mod convingator ca investigheaza cazuri de mare coruptie si ca aceste investigatii sunt ireversibile. "Probabil ca la 1 ianuarie 2007 nu vom fi reusit sa indeplinim punctual si definitiv toate angajamentele, dar daca vom demonstra convingator Comisiei ca suntem deja angajati pe un culoar fara intoarcere privind indeplinirea angajamentelor, atunci acest lucru va fi suficient", a aratat ministrul Integrarii.
In luna iunie, Comisia Europena atragea atentia Romaniei, prin intermediul unor scrisori de avertizare, ca intarzie aplicarea unor masuri-cheie in domenii precum reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei.
In privinta clauzei de salvgardare, Dinga spune ca va fi aplicata cel mai devreme in luna aprilie 2006, intrucat in raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va prezenta in aceasta toamna este putin probabil sa se faca vreo referire la amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE. Raportul se va concentra pe contabilizarea progreselor inregistrate de Romania in indeplinirea angajamentelor, iar Comisia ne va recomanda, pe un ton ferm, necesitatea accelerarii si, mai ales, a implementarii reformelor, a explicat ministrul Integrarii. In Tratatul de aderare sunt prevazute trei clauze generale de salvgardare - una economica generala, una legata de piata interna si a treia referito