O traditie mai veche de sase ani prevede ca o parte importanta din ajutoarele acordate agriculturii sa ajunga la producatorii de utilaj agricol. Indiferent de cuantumul ajutorului, uzina de tractoare din centrul tarii a cochetat constant cu falimentul.
Vestea ca ministrul finantelor nu este de acord cu o subventie de 10 milioane de lei (2,8 milioane de euro) destinata subventionarii echipamentelor agricole a starnit valuri in presa. Unii au crezut chiar ca industria falimentara de stat va fi taiata de la cordonul ombilical al banilor publici.
Nimic mai fals, ajutorul merge inainte si se adauga altor 25 de milioane lei, deja destinati sustinerii cumpararii de mecanica agricola.
Aceste subventii sunt un punct de continuitate intre guvernul PSD si cel actual. De fapt, inca de pe vremea CDR-ului, se dadeau subventii care ajungeau, din mana taranilor, la Tractorul Brasov. Mecanismul este foarte simplu. taranii platesc circa jumatate din suma totala si primesc tractorul. Restul sumei este primit de fabrica de la stat.
Desi teoretic fermierii pot cumpara orice marca de tractor doresc, practic, normele de aplicare dau castigator la puncte fabrica din Brasov. De exemplu, o cota de sustinere din partea statului de peste 50% stimuleaza cumpararile de tractoare din import, mai scumpe decat produsele autohtone.
Pe primele sapte luni ale acestui an, Tractorul a livrat pe piata interna 946 de tractoare, din care 795 au fost subventionate, adica 84% din total. La fel s-a intamplat si in anii anteriori, procentele variind intre 41 la suta in 2000 si 92 la suta in 2004. S-a format astfel un fel de complementaritate intre tractoarele brasovene si subventii.
Fermierii nu cumpara tractoare romanesti decat cu subventii, iar fara banii statului, nu exista, practic, tractoare.
Care este deci situatia dupa ani de subventii