Recomandarea pentru functia de procuror-general al PNA a fost transmisa ieri presedintelui Romaniei de catre ministrul Justitiei. Aceasta este insa contestata de o victima a Justitiei romane.
Ministrul Justitiei a declarat ca l-a ales pe Daniel Morar pentru functia de procuror-general al PNA, deoarece considera ca este un bun profesionist, avind, in acelasi timp, si calitati manageriale. Sectia procurori a CSM urmeaza sa avizeze azi propunerea Monicai Macovei.
Constestat de Liviu Ciupe
Daniel Morar este insa contestat de vicepresedintele PD Cluj, Liviu Ciupe, care ameninta ca isi va da demisia din partid, in cazul in care Morar va fi confirmat la conducerea PNA. Fost sef al Directiei de Drumuri Cluj, Ciupe a fost arestat in 1999 pentru instigare la delapidare, pe baza unui mandat semnat de Daniel Morar.
La patru luni de la arestare, Ciupe si alti doi colegi inculpati au fost gasiti nevinovati. Ajuns la CEDO, Ciupe a cistigat procesul impotriva statului roman, care a platit daune morale de peste un miliard de lei. Ministrul Justitiei spune ca stie despre acest caz: „Arestarea nu i-a fost imputabila lui Daniel Morar”.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Magistratilor, Viorica Costiniu, va pune in discutie azi in CSM modul in care s-a facut propunerea, considerind ca ar fi trebuit sa fie mai multe optiuni, nu doar una singura.
Alte variante
Surse din PNA ne-au declarat ca o alta propunere a fost Ovidiu Budusan, fost sef al Sectiei Anticoruptie, care a demisionat din magistratura in urma cu citiva ani pentru ca i-a fost blocata ancheta in cazul „Costea-Iliescu”. Se pare ca presedintele Basescu nu a fost de acord cu aceasta propunere din cauza faptului ca Budusan i-a fost avocat omului de afaceri Dinu Patriciu.
Pentru celelalte functii ramase vacante in Parchete, vor exista