Calin Popescu Tariceanu a avut nevoie de aproape o jumatate de zi sa-si revina din socul provocat de Traian Basescu. Premierul i-a raspuns insa in etape presedintelui. Prima oara a iesit personal in fata presei pentru a relua, in mare, ceea ce spusese in urma cu o saptamana. Ca in cele sapte luni de guvernare, Executivul nu a luat nici un fel de decizii care sa aduca atingere interesului national sau sa fi favorizat un anumit grup de interese economice. Si, mai mult, este de acord, in principiu, si Traian Basescu.
A doua oara, Tariceanu a ales sa-i nominalizeze pe cei despre care seful statului vorbea in interviu, dar nu in fata camerelor, ci printr-un comunicat de presa.
Promovarea unor companii, o politica uzuala
"In Guvern nu exista coruptie", sustine premierul, salutand faptul ca si presedintele este de aceeasi parere. Tariceanu admite, insa, ca exista grupuri de interese economice, cu precizarea ca acestea devin periculoase doar in momentul in care, prin actiunile lor, aduc atingere interesului national sau atenteaza la securitatea Romaniei.
Seful Guvernului a aratat ca primeste permanent informari din partea SRI cu privire la interesul pe care anumite companii straine il manifesta pentru firme din Romania, dar ca nu se poate discuta despre o influenta nefasta a acestora decat daca, dupa cum a afirmat anterior, aduc atingere interesului national sau securitatii statului roman.
Potrivit lui Tariceanu, promovarea unor companii de catre oficiali de rang inalt este o politica uzuala la nivel international. El a adaugat ca nu de putine ori ambasadori straini acreditati la Bucuresti vin la anumite intalniri la Palatul Victoria insotiti de reprezentanti ai unor firme importante din tara lor, pentru a promova aceste firme.
"Nu e nimic anormal in astfel de practici", a spus Tariceanu, precizand ca este firesc ca mediul po