BNR a anuntat oficial trecerea la tintirea directa a inflatiei si a unificat rata dobanzii de interventie cu rata dobanzii efective de sterilizare
Efecte imediate: euro cade spre pragul psihologic de 3,3 lei
Banca Centrala anticipeaza presiuni inflationiste acute in urmatoarea perioada
BNR a hotarat, luni, trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatiei si unificarea ratei dobanzii de interventie cu rata dobanzii efective de sterilizare a bancii centrale la nivelul de 8,5% pe an.
Banca Centrala motiveaza ca "se impune asigurarea transparentei sporite si a consecventei mesajelor de politica monetara, iar rolul de semnal al ratei dobanzii de politica monetara creste ca importanta", se mentioneaza intr-un comunicat al BNR.
Dobanda de politica monetara a BNR va deveni astfel un etalon palpabil pentru piata, datorita dublului sau rol, de semnal si de cost efectiv pentru banci.
Partea efectiva provine din faptul ca prin intermediul ratei dobanzii operatiunilor de sterilizare, BNR influenteaza direct rata dobanzii practicate de banci pentru depozitele la termen.
Este de asteptat ca efectul comunicarii acestei rate unice sa fie similar celui implicat de exemplu de Banca Centrala Europeana.
Consiliul de Administratie al BNR a hotarat eliminarea decalajului dintre rata dobanzii de politica monetara (plafonul maxim pentru atragerea de depozite de pe piata monetara) si rata dobanzii efective de sterilizare (la care BNR atrage depozite de pe piata monetara) prin unificarea acestora la nivelul de 8,5% pe an, incepand de marti, 9 august.
Acest decalaj a aparut in pregatirea etapei din luna aprilie 2005 a procesului de liberalizare a contului de capital.
Ultima modificare asupra nivelului dobanzii de politica monetara a avut loc in luna aprilie, cand rata a scazut cu doua puncte pro