Rata inflatiei in luna iulie 2005 a fost de unu la suta, ar cumulat pe primele sapte luni de 5,1 la suta, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Rata medie lunara a inflatiei a fost in acest an de 0,7 la suta, acelasi nivel mediu fiind inregistrat si in primele sapte luni din 2004. Rata inflatiei in ultimele 12 luni (iulie 2004 - iulie 2005) a fost de 9,3 la suta, nivel inregistrat si la sfarsitul anului trecut. Aceasta inseamna ca in ultimele 12 luni dezinflatia a fost zero. Pe de alta parte, indicele preturilor de consum ar putea intra pe un curs descendent destul de accentuat, ca urmare a intaririi leului in fata valutelor.
Principalele valute si-au continuat ieri cursul descendent. Un euro este cotat pentru azi la 3,40 lei, cu 2 bani sub nivelul precedent stabilit de BNR. Dolarul a scazut chiar mai mult, cu 0,279 lei, ajungand la 2,7414 lei.
Fata de luna iunie 2005, in iulie cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare (1,7 la suta) si serviciile (0,7 la suta), in timp ce preturile alimentelor s-au majorat cu numai 0,2 la suta.
Comparativ cu sfarsitul anului trecut, serviciile s-au scumpit cu 7,8 la suta, marfurile nealimentare cu 7,2 la suta, iar alimentele cu 1,9 la suta.
Conform datelor INS, ouale, citricele, legumele si conservele de legume, fructele si conservele de fructe, fructele proaspete, carnea de vita si tuica au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna iulie fata de luna anterioara.
Pretul oualor a crescut cu 21,5 la suta, al legumelor si conservelor de legume cu 1,7 la suta, al fructelor si conservelor de fructe cu 1,6 procente, pretul fructelor proaspete a crescut cu 0,7 la suta, in timp ce carnea de vita s-a scumpit cu 0,6 la suta, iar tuica si rachiurile cu 0,5 la suta. In aceeasi perioada, cartofii s-au ieftinit cu 13 la suta, iar laptele de vaca