Agentiile de rating, releva ieri BBC, au dubii in ceea ce priveste succesul planurilor economice ale premierului italian Silvio Berlusconi. De ce? Mai intai, deoarece situatia Finantelor Publice italiene pare sa devina mai degraba rea, in conditiile in care nici un partid nu dispune de un plan coerent de imbunatatire.
La aceasta concluzie a ajuns o prestigioasa agentie de rating, Standard & Poor's, ale carei prognoze au accentuat temerile ca deficitul italian a scapat de sub control.
In replica, Guvernul Berlusconi afirma ca are capacitatea de a reduce deficitul bugetar atat prin vanzarea unor societati proprietate de stat, cat si prin stimularea ritmului de crestere economica. Franta si Germania au si ele probleme legate de deficitele lor, actualmente mai mari de 3 la suta din PIB. Toate statele mai sus mentionate sufera din cauza unei rate mari a somajului, dar si a deteriorarii economiilor lor. Marile deficite bugetare pot profila viitoare fluctuatii si tulburari avand ca final cresterea ratelor dobanzilor. Concomitent, scaderea rating-ului pentru credite ar putea duce la o ingreunare a posibilitatilor Guvernului italian de contractare a creditelor pentru acoperirea deficitelor care iau proportii tot mai mari in conditiile in care cheltuielile publice continua sa depaseasca veniturile.
Alternative pe termen scurt
Si Franta, releva BBC, incearca sa vanda unele companii publice pentru a putea tine sub control deficitul bugetar care, in prima jumatate a acestui an, a crescut si mai mult, fapt ce a afectat negativ credibilitatea premierului Dominique de Villepin si a ministrului de Finante, Thierry Breton. Acest lucru poate face dificila atingerea obiectivului Guvernului de la Paris de a duce deficitul sub limita maxima de 3 la suta, pentru prima oara din 2001. Expertii cred, insa, ca vanzarile unor companii proprietate de stat