Deprecierea monedei europene inregistrata in ultimele luni a dus catre o deschidere tot mai mare a mediului de afaceri din Romania catre leul romanesc.
Una dintre consecintele aprecierii monedei nationale a fost renegocierea a mii de contracte comerciale incheiate in euro de catre firme carora caderea monedei europene le-a adus pierderi considerabile.
Renegocierea contractelor nu a fost intotdeauna acceptata de catre beneficiari, furiosi ca trebuie sa plateasca in plus pentru aceleasi servicii.
Mai interesant este ca in momentul in care crestea valoarea monedei europene, toti producatorii se grabeau sa majoreze costurile produselor sau serviciilor oferite. Perfect justificat. Insa in conditiile in care valoarea monedei europene scade semnificativ, procesul invers nu mai are loc.
Constructorii inregistreaza pagube semnificative
Pagubele firmelor ce activeaza in domeniul constructiilor sunt si ele insemnate.
Directorul executiv al Patronatului Societatilor din Constructii, Adriana Iftime, a declarat pentru Hotnews.ro ca o serie de societati sunt in mare dificulatate dupa semnarea unor contracte pentru construirea cartierului ANL, Henry Coanda.
La acea vreme, cotatia monedei europene era de aproximativ 40.000 de lei. Posibilitatea renegocierii termenilor contractuali este foarte redusa, a delarat Adriana Iftime, iar pe viitor nu este exclusa introducerea unor clauze care sa prevada ca in conditii de depreciere a monedei euro de mai mult de 5-10%, contractul sa fie rediscutat.
Un alt caz extrem de mediatizat a fost cel al firmei Impact SA, care s-a decis sa renegocieze contractele, spre disperarea beneficiarilor.
Internautii trec direct la leul greu
O alta masura mult mai usor de realizat ar fi ca preturile constructiilor sa se calculeze si sa se achite in lei.
@N