Declasificarea informatiilor din cele 21 de rapoarte depinde acum de Serviciul Roman de Informatii, condus de Radu Timofte
Calin Popescu-Tariceanu a cerut marti-seara desecretizarea rapoartelor SRI privind influenta grupurilor de interese asupra unor membri ai executivului.
Premierul i-a luat-o astfel inainte presedintelui Traian Basescu, care afirma luni, intr-un interviu, ca ar putea cere el insusi desecretizarea documentelor daca va fi nevoie sa probeze acuzatiile referitoare la structurile economice care ar influenta unii ministri.
Cererea premierului inseamna fie ca acele note nu contin informatii concrete de natura sa atraga raspunderea ministeriala sau chiar penala, fie are informatia ca Serviciul Roman de Informatii, condus de Radu Timofte, s-ar putea opune.
Miza notelor: proba lui Traian Basescu
Notele care reprezinta avertismente privind riscuri si amenintari la adresa actului de guvernare pot fi analize ale SRI, care contin si informatii sau numai informatii. In cele 21 de note este posibil sa existe avertizari cu privire la interesele unor grupuri de interese, conexiunile si strategiile acestora. Pot fi insa mentionate si intalniri sau discutii.
Sigur este ca, in lipsa unor nume si fapte, singura proba a acuzatiilor presedintelui, dincolo de garantia propriului cuvant, il reprezinta continutul acelor rapoarte.
Pisica aruncata in gradina lui Timofte
Daca si premierul, si presedintele sunt de acord ca notele SRI trebuie desecretizate, hotararea privind declasificarea nu o poate lua decat guvernul, la cererea motivata a emitentului, care este in acest caz
Serviciul Roman de Informatii.
Informatiile se declasifica daca: termenul de clasificare a expirat, dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica or