Consiliul Judetean Cluj a decis, ieri, infiintarea unei comisii care sa se ocupe de modalitatile de privatizare a fabricii de incaltaminte "Clujana". Comisia va fi compusa din noua membri, dintre care cinci vor fi reprezentanti ai partidelor, iar ceilalti patru fac parte din executivul judetean.
Comisia va avea sarcina de a studia toate modalitatile de privatizare a societatii: vanzarea de actiuni, vanzarea de active sau vor putea lua chiar decizia de a nu vinde. "Acestia vor trebui sa ia hotararea cea mai avantajoasa pentru Consiliul Judetean", a declarat presedintele CJ, Marius Nicoara.
"Clujana" ceruta inapoi de la ministrul Justitiei
In timp ce Consiliul Judetean se pregateste de privatizarea fabricii, mostenitorii familiei germane Renner, cea care a intemeiat intreprinderea, se zbat intr-o saracie lucie. Ei incearca sa isi recupereze bunurile confiscate in timpul comunismului. In instanta de fond, ei au pierdut procesul legat de restituirea fabricii si acum se judeca in apel.
In cei 15 ani care au trecut de la Revolutie, familia Renner nu a reusit sa recupereze nici macar una dintre locuintele lor. In aceste conditii, sotia lui Erwin Renner, ultimul care a lucrat la "Clujana", Zsuzsana, i-a trimis un memoriu ministrului Justitiei, Monica Macovei, pe care o implora sa ii faca dreptate. Daca nu, Zsuzsana Renner ameninta ca isi va da foc.
Noua fabrica "Clujana" va avea, insa, de 30 de ori mai putini angajati decat cea de pe vremea comunismului. Directorul "Clujana", Gheorghe Feurdean, spunea recent ca numarul maxim de muncitori ai firmei va fi de circa 300 de persoane. De asemenea, "Clujana" nu va mai tabaci pieile in atelierul propriu, ci le va cumpara gata tabacite de pe piata interna sau externa.
Directorul fabricii a mai spus