Sa ajungi doctor inseamna sa faci 3 ani de studii, sa ai deja diploma de masterand si sa scoti din buzunar in jur de 1.500-2.000 de euro pe an. Sa ajungi doctor inseamna sa faci 3 ani de studii, sa ai deja diploma de masterand si sa scoti din buzunar in jur de 1.500-2.000 de euro pe an, pentru studiul la fara frecventa. O data cu noile reglementari legislative privind studiile de doctorat, profesorii peste 70 ani nu mai pot fi coordonatori.
Din toamna anului 2005, durata ciclului de studii universitare de doctorat este de 3 ani, conform unei recente hotarari. Doar in situatii speciale, durata poate fi prelungita cu 1-2 ani. Atat profesorii coordonatori, cat si cei care vor sa devina doctoranzi au fost bulversati de schimbarile impuse de Ministerul Educatiei prin recenta hotarare, in "spiritul" procesului de la Bologna, dupa cum spun reprezentantii Ministerului Educatiei, in sensul europenizarii sistemului de invatamant din Romania.
PE BANI GREI. In primul rand, incepand cu acest an universitar, doctoratul fara frecventa se plateste. Asta, in conditiile in care Ministerul Educatiei a alocat pentru anul universitar 2005-2006 6.617 locuri, dintre care 5.020 sunt la fara frecventa. "Sunt asistent universitar la Universitatea Babes-Bolyai si urma ca anul acesta sa ma inscriu la doctorat fara frecventa pe un loc bugetar. Dar se pare ca asa ceva nu mai exista. Forma cu frecventa este incompatibila cu postul meu, deci nu am decat o singura varianta: sa platesc daca vreau titlul de doctor", se plange o tanara de la Universitatea Babes-Bolyai. Taxele pentru doctoratul fara frecventa trebuie sa fie comparative cu sumele destinate de la buget pentru un doctorand. Asta inseamna 1.500-2.000 de euro pe an. "Este greu sa se faca estimari. Facultatile au trimis propuneri de taxe sub 1.000 de euro", spune conf. dr. Romita Iucu, prorector la Universitatea Bucuresti, in