Gradinile publice din Romania sint sub limita europeana. Atit in ceea ce priveste suprafata, cit si amenajarea lor. Chiar si in aceasta situatie insa, primariile aproba constructiile de blocuri si magazine in detrimentul parcurilor.
50 de metri patrati pe cap de locuitor. Aceasta este suprafata pe care o prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru orice locuitor al planetei. Romania a aderat la aceasta norma numai pe hirtie, mai exact in Raportul privind Starea Mediului in Romania, din 2003, media din realitate ajungind de fapt la doar 18 mp/locuitor.
Nici localitatile europene nu se ridica insa la exigentele OMS, media de pe vechiul continent fiind de aproximativ 25 mp/locuitor, conform informatiilor de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Verde de Micul Paris
Ultimele informatii pe care le detine Ministerul Mediului despre suprafata verde a oraselor din tara dateaza din 2003. Din 1990, trendul acestora a urmat o linie descendenta.
De la aproape 22.000 de hectare, cit totalizau in 1990, suprafata verde a scazut cu aproximativ 2.000 de hectare, in timp ce o crestere importanta se produsese in perioada 1980-1990, cind totalul crescuse cu aproape 5.000 de hectare.
Scaderea cea mai importanta s-a petrecut in Capitala, unde in ultimii 15 ani spatiile verzi s-au injumatatit. De la 34 de milioane de metri patrati, cit existau in 1989, anul trecut, Ministerul Mediului raporta doar 17 milioane.
Doljul este in top
In topul oraselor care stau cel mai bine cu suprafata verde se afla Dolj, Constanta, Galati si Timis, la polul opus situindu-se Teleorman, Tulcea si Covasna. Ierarhia europeana in aceasta privinta aduce o medie mult superioara fata de situatia din Romania. De altfel, localitatile europene si-au facut o adevarata traditie din preocuparea fata de mediu. @N_