La inceputul acestei saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca printre domeniile in care exista coruptie se numara si Sanatatea. "In 1998, Romania a alocat prin buget 800 de milioane de dolari pentru Sanatate. In ultimii patru ani alocam circa patru miliarde de dolari anual pentru sistemul sanitar. Actualul sistem faceca saltul de la 800 de milioane de lei la patru miliarde de lei sa nu se simta", a spus Basescu. El si-a aratat nemultumirea fata de faptul ca in Sanatate functioneaza un sistem "cu bani care nu stim unde se duc,cu medicamente mult mai scumpe, cu lucrurile neclare din punct de vedere al listelor de asistenta, cu un sistem nereglementat solid".
Exista sau nu coruptie in Sanatate? Sunt suficiente fondurile alocate sistemului sanitar? Unde se fac greseli in gandirea reformei sistemului sanitar? La aceste intrebari au incercat sa gaseasca un raspuns cei direct implicati.
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza: Presedintele are date diferite de realitate
"Presedintele Traian Basescu are unele cifre putin diferite de cele reale. In acest an fondurile se ridica in total la 3,5 miliarde dolari, adica de patru ori mai mult decat in anul 1998. De asemenea, tara noastra are alocati, in acest an, 114 euro pe cap de locuitor, spre deosebire, spre exemplu, de Ungaria - 500 de euro pe cap de locuitor. In tarile central europene se cheltuieste, in medie, de patru opri mai mult cu fiecare cetatean. In Romania banii primiti pentru Sanatate sunt a zecea parte din banii primiti de sistemele sanitare din tarile UE. Faptul ca nu stim unde se duc banii este discutabil, insa este necesara o lege care sa ne permita sa urmarim destinatia banilor si modul de gestionare al acestora. Spre exemplu, eu am dat in aprilie un ordin care stabileste reguli de achizitii publice in sistemul sanitar. Astfel, aceste achizitii sunt facute in vazul tutur