Adunarea Generala a Actionarilor de la Combinatul Azomures, cel mai mare producator roman de ingrasaminte chimice utilizate in agricultura, a hotarat inchiderea unitatii. Marirea costurilor de operare, refuzul patronatului de a majora salariile angajatilor, dar si lipsa investitiilor in retehnologizare au condus la inchiderea combinatului petrochimic.
Actionarii combinatului au luat aceasta decizie dupa ce au analizat consecintele economice grave asupra starii si activitatii societatii pe care le-ar avea o majorare salariala de 9,5 procente, solicitata de sindicalisti, in conformitate cu prevederile contractului colectiv pe ramura. Liderul sindicatului din combinat, Maria Dandarau, ne-a declarat ca nu intelege hotararea actionarilor care inchid o societate care nu inregistreaza pierderi. "Ei de mai multi ani s-au gandit ca Azomures ar putea intra in pierderi, dar la fiecare sfarsit de an combinatul a avut profit substantial, de 10-12 milioane de dolari. Este o politica pe care nu am putut sa o descifrez. Intr-o circulara trimisa salariatilor, patronul motiva ca exista persoane de o anumita culoare politica ce vor ca societatea sa fie inchisa", a dezvaluit liderul sindical. Dandarau a mai adaugat ca acelasi patron a inchis cele mai mari sere din Targu Mures, care apartineau combinatului. "Desi a primit oferte de cumparare, nu le-a acceptat. A preferat sa le doneze Primariei. Nici in acest caz nu am inteles logica", a mai spus reprezentantul angajatilor combinatului din Targu Mures.
Materialul, intitulat "Consecintele economice grave asupra starii determinate de presiunile permanente ale Sindicatului Alternativa 2002 concretizate prin instanta", a fost supus in urma cu doua zile, timp de cateva ore, dezbaterii AGA. In document se mentiona ca majorarea solicitata "inseamna un efort financiar de peste 42,467 miliarde de lei vechi din partea Azomures SA, la ca