Acum 10 ani, un bucurestean care incheia un contract cu RCS avea stipulat in contract un abonament de 3 dolari. Un timisorean incheia, tot acum 10 ani, cu firma Analog (preluata intre timp de UPC), un contract in care era prevazut ca abonamentul este de 2,5 dolari. Astazi, bucuresteanul plateste circa 7,4 dolari, iar timisoreanul circa 9 dolari, pentru acelasi abonament.
Mare lucru nu s-a schimbat intre timp. Au aparut doar cateva programe in plus, cam 10-12, majoritatea celor nou introduse fiind romanesti, care nu cer taxe pe abonat. Firmele de cablu spun ca banii luati de la abonati au fost investiti in schimbarea retelelor de cablu si in dezvoltare.
Aceasta deoarece nu au existat investitii straine serioase in industria de cablu, in conditiile in care rata de recuperare a investitiei este mica. „Continuam sa avem cel mai ieftin abonament din regiune“, explica presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric.
„Costurile cresc, salariile vor creste si ele, companiile au nevoie de profit pentru a se dezvolta“, explica Petric viitoarele cresteri de preturi.
Abonament care insa creste si datorita devalorizarii euro fata de leu. Firmele de cablu desi pun pretul in euro, au costuri in lei. Asa ca devalorizarea monedei europene fata de leu a determinat firmele de cablu sa impuna fortat cresteri. Astfel de la inceputul anului pana la introducerea TVA-ului in iunie abonamentul a crescut de la 4 la 4,5 euro.
Costurile firmelor de cablu sunt determinate de chiriile pe care firmele de cablu le platesc pentru stalpii pe care-i folosesc pentru a-si intinde firele. O alternativa la aceasta situatie este furnizarea de programe TV prin cablu subteran. „Trebuie reglementat regimul concesiunilor si regimul juridic al terenurilor pentru a avea cablu subteran“ ne spune presedintele ACC, Radu Petric.
@