Retinerea pasapoartelor in cazul celor care au depasit termenul legal de sedere in tarile Uniunii Europene a creat o imensa tevatura. S-a ajuns chiar la situatia surprinzatoare ca romanii sa incerce sa intre ilegal in tara, dupa ce zeci de ani au infruntat moartea pentru a fugi din Romania. Prea putin s-a inteles faptul ca reglementarile cu pricina nu sunt noi.
Ele au fost statuate printr-o ordonanta din 2003, dar care a ramas doar pe hartie. Actualul guvern nu a facut altceva decat sa indulceasca, nu sa inaspreasca, sanctiunile, dupa care a trecut la aplicarea legii. Ca peste tot in familia europeana careia dorim sa ne alaturam si unde legea-i lege, nu-i tocmeala.
Din pacate, la noi e inca tocmeala. Faptul ca mii de romani au "uitat" sa respecte termenul de sedere in UE este urmarea directa a faptului ca autoritatile n-au impus de la bun inceput respectarea legii. Situatia nu este nici pe departe singulara.
In cei 15 ani de democratie originala, o multime de legi au fost date doar pentru uzul si bunastarea anumitor grupuri de interese, altele sunt legi "fara dinti", care statueaza niste reguli, dar nu contin pedepse pentru nerespectarea lor, iar o sumedenie de altele nu sunt aplicate sau sunt aplicate selectiv, dupa tipicul "legea e pentru prosti", desteptii gasesc destule portite pentru
eludarea ei sau pentru stoparea dosarelor care ii vizeaza. Iar dispretul fata de lege porneste chiar de la varf. Iata recentul exemplu cu declararea averilor demnitarilor si depistarea eventualelor conflicte de interese. Ani de zile a fost amanata legea cu pricina si dupa ce, in sfarsit, a fost promulgata, ea nu este respectata chiar de o buna parte a legiuitorilor sau a guvernantilor.
Ba, mai mult, este privita cu un total dispret, dovada multele declaratii completate nu doar cu lipsuri, ci cu o batjocura ostentativa. Or,