SRI a devenit arbitrul luptei intre palate. Exista o singura solutie pentru rezolvarea disputei intre cele doua palate, declasificarea documentelor privind grupurile de interese care ar influenta unii ministri. Insa aceasta declasificare nu poate fi facuta decat daca cel care a emis informatiile, adica SRI, o va cere, o actiune foarte complicata procedural si destul de putin probabila.
Acum cateva zile, presedintele a acuzat dur Guvernul si, in momentul in care Tariceanu a negat existenta presiunilor, Traian Basescu l-a facut practic mincinos si a amenintat ca va cere declasificarea informatiilor pentru a "proba minciuna". Ieri, premierul a contraatacat cu aceeasi arma si a spus ca va solicita oficial ca, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, sa fie declasificate documentele inaintate de serviciile secrete la care Traian Basescu a facut referire. Astfel, mingea este aruncata in curtea SRI, care se vede in postura de a arbitra lupta fatisa intre cei mai importanti oameni din stat, presedintele si premierul.
Procedura complicata
Conform Legii privind protectia informatiilor clasificate si Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, procedura declasificarii documentelor respective este destul de complicata.
Informatiile secrete de stat pot fi declasificate prin Hotarare a Guvernului, dar doar la solicitarea motivata a emitentului, adica, in acest caz, a Serviciului Roman de Informatii. Informatiile se declasifica daca termenul de clasificare a expirat, daca dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare sau daca a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege. Legea mai prevede ca, ori de cate ori este posibil, emitentul unui document clasificat trebuie sa preciz