Ce tip de catastrofa preferati: economica sau atomica? Acum sau peste trei ani? Joi seara, la sediul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Iranul s-a jucat cu focul.
Optimismul de care a dat dovada Uniunea Europeana a fost facut scrum in citeva ore. Iranul isi dezvolta capacitatile nucleare intr-un ritm alert.
Statele Unite facusera deja lista urmatorului desant, cind au cerut Iranului sa opreasca programul militar de imbogatire a uraniului. Marea Britanie, Franta si Germania au pus SUA la colt si au preluat negocierile cu Iranul.
Dupa bombele atomice pe care le descoperise CIA in haremul lui Saddam, pe care le mai cauta si acum, un pic de reticenta era bine-venita.
Troika europeana a inceput increzatoare negocierile cu Iranul. Pacifismul european si totala dezangajare a Frantei si Germaniei in Irak erau un atu al obiectivitatii. Joi seara, la Viena, Iranul si-a pus banderola razboinica pe frunte si a amenintat pe toata lumea.
Iranul se afla in posesia celei mai puternice bombe din lume: pretul barilului de petrol. Pentru ca Iranul dispune de cea de a treia rezerva de petrol a lumii: peste 130 de miliarde de barili.
Irakul, cu 112 miliarde, este dificil de exploatat din cauza atacurilor teroriste. Arabia Saudita foloseste aproape la maximum capacitatile de rafinare si de exploatare, chiar daca dispune de cea mai mare rezerva de petrol a lumii. Kuweitul rafineaza si el la maximum.
Pretul barilului de petrol nu este facut pe principiul cerere si oferta, ci este controlat politic. Prima institutie de control al barilului este OPEC. Algeria, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela sint cei unsprezece grei mondiali ai cresterii economice.
A doua institutie este relatia privilegiata dintre cel mai mare consu