Banca Nationala a prevazut o crestere treptata a rezervelor obligatorii pe care bancile trebuie sa le depuna la BNR in contul banilor pe care ii utilizeaza pentru creditare, fapt care face ca banii sa devina mai „scumpi“ pentru banci.
O parte din institutiile de credit ar putea decide in curand majorarea dobanzilor pentru diverse imprumuturi in valuta- spun bancherii- cu o medie subunitara, insa, de numai 0,5%.
Bancherii care nu au facut imprumuturi la alte institutii straine sunt azi fericiti: costurile utilizarii de catre banci ale unor fonduri din strainatate cresc treptat, pe masura ce BNR cere o crestere a rezervelor pe care bancile cu astfel de imprumuturi trebuie sa le depuna la trezoreria centrala.
Este vorba de fondurile atrase de banci cu o scadenta mai mare de doi ani, care de obicei vin fie de la bancile mari care au divizii si in Romania, fie din alte surse.
Masura cresterii rezervelor obligatorii nu este noua: BNR a anuntat-o inca din luna iulie, dar pana acum efectele ei nu s-au regasit in vreo ridicare a dobanzilor la creditele in valuta.
Masura prevede o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii pentru imprumuturile luate de banci in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 18% la 16% si o extinderea treptata a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30% asupra tuturor creditelor luate de bancile din Romania in valuta, de la alte institutii bancare, fie din tara, fie externe, cu scadenta mai mare de doi ani.
„Nu toate bancile au linii de finantare atrase de la bancile straine, iar cele care nu au astfel de finantari nu ar trebui sa majoreze nici o dobanda pentru creditele in valuta.
Unele banci, care au astfel de sume externe atrase, dar la un nivel mic, vor putea sa suporte cheltuielile fara a majora dobanzile“, spune Radu Gratian Ghetea, presedintele As